Sticky Toffee Pudding on Irlantilaisten lahja ruokamaailmalle. Brittiläisessä imperiumissa erilaisia variaatioita on monia. Perinteisin versio on lämpimänä tarjottava, taatelia sisältävä hyvin makea leivonnainen, joka viimeistellään makealla kinuskikastikkeella. Lisukkeena tarjotaan yleensä vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa.

KASKI keittiössä on pitkään mietitty makumaailmojen yhdistämistä makeiden jälkiruokien ja oluiden osalta. Minkälaisiin jälkiruokiin olut sopii osana ruoanvalmistusta? Miten yhdistää jälkiruokaan oikeantyylinen olut?

Päätimme lähteä muokkaamaan ensimmäisenä tätä irlantilaislähtöistä herkkua. Ohjeeseen valikoitui mukaan KASKI Mustakaura, joka tuo annoksen makuun tasapainoa sekä raikkautta. Oluessa käytetyn paahdetun kauran uniikki aromi viimeistelee lopputuloksen tehden tästä jälkiruoasta ainutlaatuisen makukokonaisuuuden, jota on lähes mahdoton jäljittää.

RESEPTIN RAAKA-AINEET

 • Kuivattu taateli 100 g
 • Vesi 1 dl
 • Ruokasooda 1 tl
 • Voi 65 g
 • Ruokosokeri 0,5 dl
 • Kananmuna 1 kpl
 • Vehnäjauho 1,25 dl
 • Leivinjauhe 1 tl
 • KASKI Mustakaura-olutta 1plo
 • Sokeri 2 dl
 • Kuohukerma 2,5 dl
 • Vaniljasokeri 0,5 tl
 • Rosmariini tuore 1 oksa

Kakkupohja

Kuivattu taateli 100 g
Vesi 1 dl
Ruokasooda 1 tl
Voi 40 g
Ruokosokeri 0,5dl
Kananmuna 1 kpl
Vehnäjauho 1,25 dl
Leivinjauhe 1 tl
KASKI Mustakaura-olutta (kostutukseen)

Yhdistä kivettömät taatelit, sooda ja vesi. Kiehauta seos kattilassa mutta älä keitä. Anna taateleiden hautua 10-15 min. aja sen jälkeen hienoksi esim. sauvasekoittimella.

[dsm_text_notation notation_text=”Tässä kannattaa varoa roiskumista, aloita siis pienillä kierroksilla tai käytä korkeaa astiaa.” notation_type=”box” notation_color=”#e2ae3a” notation_width=”2″ notation_iterations=”3″ notation_viewport=”90%” notation_delay=”500ms” heading_html_tag=”p” _builder_version=”4.3.2″ header_text_color=”#e2ae3a” header_font_size=”15px”][/dsm_text_notation]

Pehmitä voi ja vatkaa ruokosokerin kanssa tasaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita massaa edelleen. Tämän jälkeen lisätään kuivat ainekset eli vehnäjauho ja leivinjauhe. Näitä ei ole pakko siivilöidä mutta vatkaa massa huolellisesti niin ettei jauhopaakkuja jää taikinaan. Lisää lopuksi taatelimassa ja sekoita edelleen tasaiseksi.

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele vuoat huolellisesti. Voit tehdä kakut joko annosvuokiin tai yhteen isompaan kakkuvuokaan. Tämän reseptin annoskoolla valmistuu kuusi annosta. Käytetty annosvuoka on halkaisijaltaan 8,5 cm ja korkeudeltaan 4,5 cm. Isommalle määrälle sopii esim. rengasvuoka tai sopivan kokoinen uunivuoka oikein mainiosti.

Lisää massa vuokiin ja paista 30-35 min. uunista riippuen. Voit kokeilla kakun kypsyyden hammas- tai tulitikulla, kypsään kakkuun ei tartu taikinaa kiinni. Kun kakku on valmis töki pintaan reikiä jotka voi mennä vuoan pohjaan asti.

[dsm_text_notation notation_text=”KASKI Keittiön vinkki; valele valmiiden kakkujen pintaan KASKI Mustakaura-olutta 2-3 teelusikallista kakkua kohden. Kakun pintaan tehdyt reiät vie oluen läpi koko pohjan ja maustaa sen tasaisesti.” notation_type=”box” notation_color=”#e2ae3a” notation_iterations=”5″ notation_viewport=”100%” notation_delay=”750ms” heading_html_tag=”p” notation_display_type=”block” _builder_version=”4.3.2″ header_text_color=”#e2ae3a” header_font_size=”15px” text_orientation=”center”][/dsm_text_notation]

Mustakaurakinuski

Voi 25 g
Sokeri 2 dl
Kuohukerma 1 dl
KASKI Mustakaura-olut  1 dl

Sulata voi ja sokeri kattilassa niin että saat tasaisen massan.  Sekoita koko ajan ja anna massan sakeutua hieman. Tässä kannattaa taas olla varovainen koska sula sokeri on aivan tuskaisen kuumaa (kirjaimellisesti) ja pohjaa ei kannata päästää palamaan.

Lisää kinuskin pohjaan ensiksi kerma hyvin ohuena nauhana. Kiehauta kastike uudestaan ja keittele sitä matalalla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kastike alkaa saostua vähitellen. Tämän jälkeen lisätään olut.

[dsm_text_notation notation_text=”Edelleen mennään pienissä erissä taas koko ajan sekoittaen. Olut voi hieman kuohahtaa mutta tätä ei kannata säikähtää.” notation_type=”box” notation_color=”#e2ae3a” notation_width=”2″ notation_iterations=”3″ notation_viewport=”90%” notation_delay=”500ms” heading_html_tag=”p” notation_display_type=”block” _builder_version=”4.3.2″ header_text_color=”#e2ae3a” header_font_size=”15px” text_orientation=”center”][/dsm_text_notation]

Massa saattaa vetää kasaan ja sokeri kiteytyy uudestaan jos oluen lisää liian nopeasti, se kuitenkin sulaa ajallaan pohjaan tasaiseksi. Hauduttele kinuskia kypsäksi ja muista sekoittelu. Kastike alkaa tiivistyä ja keittyä kokoon, voit testata onko kinuski valmista tiputtamalla pisaran kylmään veteen. Valmis kinuski jää kiinteäksi eikä liukene.

[dsm_text_notation notation_text=”KASKI keittiön vinkki: kokeile Musrakaurakinuskia myös vaniljajäätelön kanssa.” notation_type=”box” notation_color=”#e2ae3a” notation_width=”2″ notation_iterations=”3″ notation_viewport=”90%” notation_delay=”500ms” heading_html_tag=”p” notation_display_type=”block” _builder_version=”4.3.2″ header_text_color=”#e2ae3a” header_font_size=”15px” text_orientation=”center”][/dsm_text_notation]

Anna valmiin kakun jäähtyä puolisen tuntia. Myös kinuski saa jäähtyä, tässä on kuitenkin hyvä muistaa että jääkaappikylmä kastike on lähinnä toffeeta ja sen takia melko mahdotonta levittää. Levitä kinuskia kakkujen pintaan, ideana on että pintaan tehdyt reijät vie kastiketta myös kakun sisälle. Jos kakkua haluaa maustaa kinuskilla vielä enemmän voi isompia reikiä tehdä esim. keittiöpinseteillä. Valmis kakku tarjoillaan lämpimänä mutta tulikuumaa sen ei tarvitse olla.

Kyytipoikana menee mainiosti rosmariinilla ja vaniljalla maustettu kermavaahto tai vaniljajäätelö.

ROSMARIINIKERMA

Kuohukerma 1,5 dl
Vaniljasokeri 0,5 tl
Rosmariini tuore  1 oksa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja hakkaa rosmariini veitsellä hienoksi. Sekoita vanijasokeri ja rosmariini kerman joukkoon. Tämä kannattaa valmistaa etukäteen niin että valmis vaahto saa tekeytyä jääkaapissa vähintään 1h.

Koko komeuden voi kruunata muutamalla itsepoimitulla puolukalla jotka voi käydä hakemassa vaikka päivän luontoretkellä ennen suurta juhla-ateriaa.